FAQ

Vilka dokument behöver jag för att resa i Tanzania?

Du behöver ett pass med minst sex månaders giltighetstid efter ditt ankomstdatum i Tanzania. Medborgare från de flesta länder behöver ett giltigt turistvisum för att få besöka Tanzania. Detaljer kring den ansökan finns på Tanzanias ambassads hemsida. Visum kan också införskaffas vid ankomst. Om du reser från ett land där Gula Febern är inhemsk (såsom i Kenya) behöver du ett immunitetscertifikat eller hälsokort. Kom ihåg att också vara införstådd med den senaste COVID reseinformationen. Mer hälsorelaterad info finns också tillgängligt på ambassadens hemsida.

Är det säkert att besöka Tanzania?

Ja, Tanzania är ett säkert land att resa i. Tanzanier är varmhjärtade och generösa människor som är glada att hjälpa och bistå resenärer. Vi rekommenderar bara att du iakttar vanligt sunt förnuft när du reser i stora städer som Dar es-Salaam.

Behöver jag boka i förtid?

Vi rekommenderar att du bokar din resa 3-6 månader i förtur, särskilt om du reser under högsäsong från juni till slutet på oktober. December till februari kan också vara fullpackade.

Hur mycket kostar en safari?

Safaris (och bergsklättring) kan vara kostsamma. Priser beror på antalet personer på resan, hur många dagars safari det gäller och komfortnivån. Parkavgifter utgör en stor del av den totala kostnaden. Dessa avgifter finansierar i sin tur det viktiga naturkonserveringsarbete som TANAPA och andra organisationer utför.

Hur säkert är vattnet och maten i Tanzania?

Det är bäst att dricka vattnen på flaska när du reser genom Tanzania. Håll dig ifrån is, råa grönsaker och sallad när du äter på gaturestauranger. På kusten är fisk och skaldjur vanligtvis färskt, men se till att allt är vällagat. För att vara på den säkra sidan rekommenderar vi ett icke aktivt koleravaccin såsom ”Dukoral”.

Vilken är tidszonen i Tanzania?

GMT +3. Tanzania är tre timmar framför Greenwichtid och har inte vintertid, så det finns ingen skillnad mellan sommar och vinter.

Hur ringer du till Tanzania?

Den internationella landskoden är +255 följt av de applicerbara riktnumren (ex 22 för Dar es-Salaam, eller 27 för Arusha). Ringer du ut från Tanzania måste du slå 00 plus den relevanta landskoden (44 för Storbritannien, 1 för USA etc).

Vad heter Tanzanias valuta?

Valutan heter Tanzanisk shilling (TZS), som består av 100 cent. 2500 TZS ger dig 1 amerikansk dollar, med reservation för att valutakurser kan skilja sig något från dag till dag. Amerikansk Dollar är den valuta som föredras i turistsammanhang. Kända valutor kan växlas i de större städerna. Utländska växlingskontor i de större städerna erbjuder oftast en bättre växlingskurs på resecheckar än vad bankerna gör. Uttagsautomater finns enbart i de större städerna. Större stugkomplex, vissa hotell och reseagenter i bebyggda områden accepterar kreditkort, men de kan också ta upp till 10% i extra avgifter.

Hur mycket pengar bör jag räkna med att göra mig av med på Safarin?

Du behöver inte ta med mycket pengar på safari eftersom det mesta är inkluderat i ditt äventyrspris. Det flesta spenderar omkring $50 och $100 per person per dag för alla utgifter. Kreditkort kan användas i de flesta större städer på restauranger och affärer; MasterCard och Visa tillhör de vanligaste korten. Observera dock att kreditkort inte alltid går att handla med i små städer och på landsbygden och går nästan aldrig i små kiosker. Vi rekommenderar att du tar med US dollar i kontanter. Växla dollar på flygplatsen eller banken vid din ankomst till Tanzania USD$ kontanter accepteras i de flesta turistområden och kan användas som dricks.

Vad menas med bilsafari?

Det vanligaste sättet att se vilda djur i nationalparkerna och djurskyddsområdena är med bil. Med bil menas vanligen fyrhjulsdrivna safaribilar med öppna tak och stora fönster. Savannen är enorm så förbered dig på långa bilfärder. Kom ihåg att lyssna på dina guider och chaufförer (de har mycket lokalkännedom) och kliv aldrig ur bilen om du inte fått klartecken från din guide. Stora djur är ofta farliga.

Kommer det finnas vilda djur runt campingplatser och stugor?

Ja. Vildmarkscampingplatser och vissa stugor ligger mitt inne i vissa farliga djurs livsmiljöer. Glöm aldrig bort att du befinner dig på deras territorium och inte tvärtom. Följ alltid instruktionerna från guider och parkvakter så ska allt gå bra.

Hur är det med ormar och insekter?

De är ganska vanliga, men på bilsafari är de inte ett problem. På vandringssafari bör du ha stövlar på dig när du går ut i bushen eller skogslandskapen. Använd långbyxor och långärmade skjortor för att skydda dig själv mot myggor och andra insektsbett. Använd insektsspray för att hålla dem borta. På höga höjder är det ovanligt med myggor.

Vad händer om jag blir sjuk eller skadad på safarin?

Alla akuta medicinska olyckor kommer genast omvårdas. Om ditt tillstånd kräver sjukhusvård kommer du omedelbart tas till närmsta sjukhus. Se till att du har giltig rese- och hälsoförsäkring. Detta är ett krav. Vänligen fråga oss om du behöver råd om försäkringar.

Hur stark är solen i Östafrika?

Tanzania och Kenya ligger väldigt nära ekvatorn. Så, solen är stark under större delen av dagen. Solen kan vara så stark att du bränner dig eller får solsting. Se till att ha på dig en hatt, solglasögon och använd stark solkräm.

Kan jag gå på en promenad i Nationalparkerna?

Nej. Helst inte. Stanna i fordonet såvida du inte uttryckligen fått tillstånd från guiden att ta en bensträckare. Om du gillar att promenera finns det särskilda vandringssafaris att gå på – ofta i djurskydds-, och kringliggande områden.

När är bästa tiden att resa till Zanzibar?

Zanzibar är fantastiskt året runt, men det finns vissa skillnader. Juli till september är det torrt och inte supervarmt vilket de flesta föredrar. Mars till maj är den stora regnperioden vilket inte nödvändigtvis betyder att det regnar hela tiden, men det är definitivt blötare. Oktober till november är den lilla regnperioden, mindre blöt än den stora perioden. December till februari är varmt men väldigt populärt, speciellt kring jul och nyår.

Vilken tid på året ska jag planera min resa till Tanzania?

Mars till april är regnperioden i östra Afrika, vilket innebär en lågsäsong men också mycket regn. I Zanzibar är detta inte nödvändigtvis något problem då temperaturen blir lite lägre, runt 30 grader Celsius. När det kommer till Safaris krävs det lite mer planering eftersom vägarna kan bli leriga. Den stora migrationen slutar vanligtvis strax före april men kan fortfarande vara fantastisk i början av april. Vi skulle rekommendera att fokusera på de högre höjderna, som Ngorongoro-kratern. På den positiva sidan är priserna lägre under regnperioden, och naturen lyser verkligen under den våta årstiden.

Jag har svaga knän, är det mycket promenader under Safaris?

Om du inte specifikt har valt att göra en vandringssafari, är de andra safari-resplanerna utförda med bil, vilket betyder väldigt lite eller ingen vandring.

Finns det någon miljökompensation för min resa, är safarin till Tanzania miljömässigt positiva?

Vi håller just nu på att certifieras som partner med Travelife, den ledande organisationen för hållbart resande och turism, och arbetar för att ha en positiv miljöpåverkan på våra destinationer, speciellt med tanke på de känsliga miljöer som vi besöker. När det gäller den ekologiska effekten av våra safariturer kan vi med tillförsikt säga att betydande framsteg har gjorts.

Wildcamps och hotell vi använder gör övergången till solenergi och bort från icke-återvinningsbara material. Det mesta av maten produceras lokalt och parkavgifterna bidrar direkt till det viktiga bevarandearbetet av TANAPA, den tanzaniska nationalparksorganisationen. Den viktigaste delen av koldioxidavtrycket på en safari är naturligtvis flygresorna, och de flesta stora flygbolag erbjuder någon form av koldioxidkompensation. Vid tiden för din Safari kommer vi också att göra det. Under tiden bidrar vi till saneringsprojekt på berget Kilimanjaro två gånger om året och ett saneringsprojekt för havet. Vi är engagerade i att främja hållbar turism på alla sätt vi kan.

Vilken rutt ska jag välja på Mount Kilimanjaro?

Svårighetsgraden beror mycket på hur lång tid du tar och vilken väg du väljer. Marangurutten anses vara den enklare vägen, och den har stugor som boende på vägen upp. Detta är ett bra val om du vill vara säker på framgång. Planen är 8 dagar men själva klättringen är 6 dagar vilket ger goda möjligheter till acklimatisering. Lemoshorutten är längre, vilket innebär mer tid att vänja kroppen vid höjden, men den går genom djungeln och kräver att du åtföljs av beväpnade parkvakter och har inga hytter. Machamerutten är brantare och snabbare och rekommenderas för personer med erfarenhet. Oavsett vilken väg du väljer måste du kämpa dig upp den sista biten, men det är det värt!

Hur vältränad måste jag vara för att bestiga Mount Kilimanjaro eller Mount Meru?

Vem som helst kan bestiga Mount Kilimanjaro eller Mount Meru, men det betyder inte nödvändigtvis att det är lätt. Vi har pensionärer som klättrar framgångsrikt och unga sportiga typer som misslyckas. Det är svårt att säga varför. Hur höjden påverkar människor är väldigt individuellt och svårt att förutse, det har lite med kondition att göra, och att vara lagom vältränad är oftast det bästa.

Vad gör jag om jag stöter på problem under min klättring på Mount Kilimanjaro eller Mount Meru?

Om du stöter på problem kan du antingen återvända till ett tidigare läger eller vänta en dag och vila och acklimatisera dig. Om du behöver avbryta helt är det också bra. Guiderna leder dig bara ner till ruttens början och ser till att du får transport tillbaka till hotellet.

IUCN riktlinjer om köp av souvenirer

Ladda ner våra riktlinjer om vilka souvenirer du ska köpa när du är på din resa här.