Oförglömlig Klassisk Camping Safari i Namibia

Namibia är ett land av kontraster, och denna 12-dagars safari är perfekt utformad för att uppleva nästan alla av dem. Med start i Windhoek och påbörjande av den norra etappen av vår resa tar vår slingrande väg oss till Mt Etjo och Okonjati Nature Reserve, de stora djuren i ikoniska Etosha National Park. Du kommer att se djur på natten vid det världsberömda Okaukuejo-vattenhålet. Vi möter och interagerar med Himba-stammens människor och reser över bergspass med exotiska och vackra vyer. På den södra etappen tillbringar vi tid i den karga och ogästvänliga Skeleton Coast National Park, besöker 100 000 sälar vid Cape Cross och ser ett skeppsvrak på väg till den något bisarra semesterorten Swakopmund. Här kan vi skaka av oss lite av dammet och njuta av en hotellsäng, fantastiska restauranger och många spännande utflykter. Vi korsar Kräftans vändkrets på väg till världens högsta sanddyner i världens äldsta öken vid Sesriem & Sossusvlei. Vi ser den förfallande men vackra och historiska arkitekturen i Luderitz, och vi lär oss om ökendiamanter och besöker den spöklika diamantstaden Kolmanskop. Den fantastiska Fish River Canyon, den näst största ravinen på jorden, väntar på oss och sist men inte minst besöker vi de ovanliga och antika bågträden.

Från 25300 kr
Leopard Luxury Safari with AWAT
Incredible landscapes with World Adventure Tours Safaris
Wildlife in herds with World Adventure Tours
Tarangire National Park with World Adventure Tours

Namibia, ett land av hisnande kontraster, rullar ut sina under över en 12-dagars safari som fångar dess mångsidiga skönhet. Vi börjar vår resa i Windhoek och ger oss ut på den norra delen av vårt äventyr, vandrande genom pittoreska landskap som leder oss till den hisnande Mt Etjo och Okonjati Nature Reserve. Sedan ger vi oss in i hjärtat av Etosha National Park, känt för sin majestätiska djurliv, vilket ger oss den unika förmånen att observera nattligt djurliv vid det ikoniska Okaukuejo-vattenhålet. Vår odysse fortsätter när vi interagerar med Himba-tribens folk, korsar bergspass som erbjuder exotiska vyer och fördjupar oss i det vilda.

Den södra delen tar oss till Skeleton Coast National Park, ett oförlåtande och kargt landskap, där vi möter den förbluffande Cape Cross med dess livliga sälkoloni och får en skymt av ett skeppsvrak på väg till det udda fristadet Swakopmund. Här njuter vi av bekväma hotellsängar, avnjuter läcker mat och deltar i spännande utflykter. När vi korsar Kräftans vändkrets ger vi oss till världens högsta sanddyner i den gamla öknen Sesriem & Sossusvlei, utforskar den förtrollande men förfallande arkitekturen i Luderitz, fördjupar oss i världen av ökendiamanter och utforskar den hemsökta diamantstaden Kolmanskop. Vår resa kulminerar med den majestätiska Fish River Canyon, planetens näst största ravin, och ett besök hos de märkliga och urgammala bågträden. Namibias rika landskap och kulturer lockar och lovar en oförglömlig expedition.

Ladda ner resplan som PDF

Dag 1

*LÖRDAG* WINDHOEK – MT. ETJO & OKONIATI NATURRESERVAT 230KM | MT. ETJO CAMPING

Du kommer att hämtas från ditt boende inom Windhoeks stadsgränser kl. 07:15 och överföras till vårt huvudkontor för ett kort möte före avresan. På väg norrut gör vi vårt första stopp i den lilla staden Okahandja, där vi hittar Namibias största träsniderimarknad. Hantverkare från hela Namibia kommer hit för att visa upp ett brett utbud av stora och små föremål. Här kan vi samla in en genuin namibisk souvenir och samtidigt stödja de lokala konstnärerna och samhällena. Vidare till vår övernattningsdestination på Mount Etjo camping, intill det privata Okonjati naturreservat. Efter att ha gjort läger och förberett lunch kör vi de tre kilometerna till lodgen, där det kommer att finnas tid att utforska markerna och bada i poolen. Lodgen är byggd i en attraktiv marockansk stil med röda terrakottabyggnader och rikligt med palmer och gräsmattor. Runt lodgen och i hela Okonjati-reservatet har regnvattendammar byggts som skapar, efter bra regn, många stora pooler och små sjöar. Runt huvudlodgeområdet är sjön omfattande och försörjer en liten population av flodhästar. Livsmiljön som dessa gigantiska “vattenkor” har vid lodgen är konstgjorda, eftersom flodhästar inte förekommer naturligt i denna halvökenregion i Namibia. Men det ger oss förmånen att kanske se och fotografera denna ikoniska afrikanska art utan att resa många kilometer norr om Namibia.

Dags för vår första safari. Vi träffar vår lokala guide och klättrar ombord på öppna viltskådningsfordon för vår cirka tre timmar långa utflykt in i reservatet. Reservatet är stort, 36 000 hektar (nästan 90 000 tunnland), och det är lika rikt på storslagna landskap som av vilda djur. Den övergripande terrängen är prickad med riktigt stora kopparröda och grå termithögar. Den är rik på inhemsk vegetation, dominerad av Vachellia (tidigare Acacia), törnebuskar och stående mopaniträd. Okonjati-reservatet är huvudsakligen fritt från invasiv vegetation, delvis tack vare den friska aptiten hos de bosatta djuren och andra buskarter som finns här. Detta möjliggör öppna och halvöppna gräsmarkssavannområden som korsas av många torra bäckar och flodbäddar. Perfekt för djuren och perfekt för oss, eftersom det öppna landskapet gör viltvisning och fotografering till ett nöje.

Vi hoppas på Big Game, elefanter och noshörningar i synnerhet, men vi ser också upp för giraffer och andra mindre arter. Springbockar, gnuer, impala och kudu är många, men däggdjur som vårtsvin, stenbock och damara dik-dik väntar alla på att bli upptäckta av skarpa ögon. Vilt och fågelliv är vanligt förekommande i bushen och runt säsongens vattenhål. För att inte bli överträffad av vilda djur är landskapet fortfarande dominerande. Orörd bush under ikonisk afrikansk ”Big Sky”. Det blir inte mycket bättre än så här. Runt solnedgången stannar vi för förfriskningar innan vi återvänder till lodgen och sedan går vi tillbaka till vår campingplats, och middag ikväll kommer att lagas av vår guide över öppen eld.

Vi är dock inte klara än!

Efter middagen återvänder vi till lodgen för att se några bosatta lejon njuta av sin kvällsmåltid. Dessa stora katter är permanenta bosatta på Etjo och har sin stora säkra inhägnad där de bor och där de kan jaga naturligt. Från en säker plats som erbjuder en närbild, kan vi titta på och fotografera dessa magnifika katter när de anländer för att njuta av det extra mellanmålet som är upplagt för dem. Härifrån beger vi oss återigen tillbaka till vårt läger där vi efter en fullspäckad dag äntligen kan slå oss ner för vår första natt.

Boende: Dubbeltält

Måltider: Lunch & Middag

Startpunkt
Ditt hotell inom Windhoek City Limits , Windhoek, Khomas, Namibia

Tid
07:15

Dag 2

*SÖNDAG* MT. ETJO – OKAUKUEJO – ETOSHA NATIONALPARK 280KM | OKAUKUEJO CAMPING

Efter frukost åker vi tillbaka till huvudvägen för att fortsätta vår resa norrut på väg till Etosha National Park. Vi gör ett kort stopp för nödvändiga förnödenheter i den lilla staden Otjwarongo innan vi fortsätter till Etoshas huvudläger vid Okaukuejo. Vi introduceras till parken med en kort safari mellan huvudingången (Anderson Gate) och Okaukuejo Camp, med en utmärkt chans att upptäcka storvilt redan från början. Etosha är enormt, drygt 22 000 kvadratkilometer, och är hem för 114 arter av däggdjur, 350 fågelarter, 110 arter av reptiler, oräkneliga antal insekter och, något bisarrt, en art av fisk. Efter att ha satt upp vår camping, beger vi oss ut i Etosha på jakt efter storvilt. Elefanter, noshörningar, giraffer och stora katter ses ofta i detta område. Vi letar även efter mindre arter. Flera typer av antilop och gaseller finns i överflöd, zebra finns och fågellivet kan vara spektakulärt.

Alla besökare måste återvända till lägret vid solnedgången, men “spelshowen” slutar inte när solen går ner. Okaukuejo, som kan bedömas till fots och bara en kort promenad från vår campingplats, är med rätta känd för sitt upplysta vattenhål, där vi kan se alla Etoshas skatter. Stora katter, elefanter och mindre vilt, men det här är vår bästa chans att komma nära en svart noshörning. Namibia är det sista fästet för dessa kritiskt hotade varelser, men här, vid Okaukuejo, är de regelbundna besökare.

Boende: Dubbeltält

Måltider: Frukost, Lunch & Middag

Dag 3

*MÅNDAG* OKAUKUEJO – HALALI – OKAUKUEJO – ETOSHA NATIONALPARK | OKAUKUEJO CAMPING

Vi har hela dagen på oss att utforska Etosha och vill göra det bästa av det. Parkportarna öppnas vid soluppgången och efter en snabb kopp kaffe och ett mellanmål kommer vi att sikta på att vara i väg när solen bryter mot horisonten. Tidig morgon är vanligtvis en produktiv tid för viltskådning, och det första stunden på morgonen är en utmärkt tid att fånga stora katter som återvänder från sin jakt. Etosha är ett ökenlandskap; vatten är den mest knappa naturresursen. Det finns dock många vattenhål här, både naturliga och konstgjorda, och vår tanke är att besöka så många som möjligt av dessa. Vi hoppas att spelet kommer till oss när djuren kommer för en tidig morgondrink. Längs vägen kommer vi att stanna vid en utsedd picknickplats för en snabb frukost innan vi fortsätter vår safari på väg till lägret vid Halali. Namnet på Halali kommer från en trumpet-refräng som ursprungligen användes under sportjakt med hästar och hundar i Europa. Trumpetblåsaren skulle ljuda Halali för att beteckna att jakten var över. Detta ansågs lämpligt för Etosha eftersom jakten på djur är över för alltid i skyddet av parken.

Vi äter lunch på Halali. Det finns en liten butik med nödvändiga produkter och några souvenirer, och det kommer också att finnas tid för ett dopp i poolen. Det finns också tid att besöka Halali lägrets vattenhål innan du beger dig tillbaka in i parken för vår eftermiddagssafari. På väg tillbaka till Okaukuejo stannar vi för att titta på Etosha Pan. Namnet Etosha översätts som “stort vitt utrymme”, men detta namn gör inte rättvisa åt dess ofantlighet. Över 4 700 kvadratkilometer bländande vit mineralpanna, så stor att den kan ses från rymden.

Med utkik efter vilt när vi slingrar oss tillbaka till Okaukuejo, siktar vi på att komma fram till vårt läger strax före solnedgången och lagom till den bästa timmen på dagen vid Okaukuejo-vattenhålet.

Boende: Dubbeltält

Måltider: Frukost, Lunch & Middag

Dag 4

*TISDAG* OKAUKUEJO – PALMWAG 320KM | CAMPING NÄRA PALMWAG

Dags att lämna Etosha och koncentrera sig på några av Namibias andra höjdpunkter. Vi kommer att äta en tidig frukost och köra ut ur parken och tillbaka till huvudvägen. Vårt första stopp är ett fascinerande kulturellt besök i Otjikandero Himba Village, som ligger nära den lilla staden Kamanjab. Himbafolket har traditionellt sett sitt hemland i mycket norra delen av Namibia i extremt avlägsna men ändå vackra områden. Eftersom deras samhällen var så isolerade tog den moderna världens inflytande lite längre tid att nå dessa människor, och de levde sin traditionella livsstil mycket längre än andra antika kulturer. Med tillkomsten av turism och det naturliga förändringsflödet har många Himba migrerat längre söderut. Ändå håller sig traditionerna kvar, och bland alla andra etniska grupper i södra Afrika behåller och lever många Himba-stammar sina sedvänjor till denna dag. Otjikandero Himba Village är en levande by, vilket betyder att människor bor där permanent och i första hand håller sig till sina traditionella kulturer. Det är ingen tidskapsel, 2000-talet har också anlänt hit, men det är en bra representation av det konventionella livet i Himba. Vi kommer att bjudas in till byn, vårt besök kommer att guidas och vi kommer att uppmuntras att ta bilder och ställa frågor så att det inte finns några känslor av att invadera någons integritet.

Efter att ha besökt Otjikandero kommer vi att ha ett kort stopp i Kamanjab innan vi fortsätter vår resa. Nästa del av vår resa idag är verkligen spektakulär. Vi svänger västerut och beger oss mot de mäktiga Etendekabergen och Grootbergpasset. Etendeka översätts som “platt topp”, och många av de omgivande bergen har platta toppar. Terrängen här är täckt av små enhetliga stenblock, ett arv från upplösningen av Gondwanaland när det som nu är södra Afrika bröt sig loss från det som nu är Sydamerika för cirka 180 miljoner år sedan. En tid av massiv vulkanisk omvälvning, och samma stenar (Etendeka basalter), kan hittas i stort överflöd i Brasilien. När vi reser genom detta klippiga landskap kan vi njuta av de vidsträckta vyerna och spektakulära landskapen i detta gamla land.

Palmwag ligger bredvid Uniabfloden och under vajande makalanipalmer, som ofta ger en tillflyktsort för Namibias unika ökenanpassade elefanter. Ibland när de kommer väldigt nära vårt läger på besök har elefanterna varit kända för att dricka vatten från simbassängerna. Vi anländer sent på eftermiddagen och sätter upp vårt läger i tid för att njuta av en solnedgång och förhoppningsvis se några av de bofasta elefanthjordarna.

Boende: Dubbeltält

Måltider: Frukost, Lunch & Middag

Dag 5

*ONSDAG* PALMWAG – CAPE CROSS 320KM | CAMPING NÄRA CAPE CROSS

Vi har nått gränsen för vårt nordliga äventyr och idag beger vi oss först västerut till Atlanten och sedan direkt söderut, efter kustlinjen till Cape Cross. Vi ger oss av genom vackra landskap och passerar många konstiga och underbara arter av vegetation som detta område är känt för. I synnerhet kommer vi att se Namibias nationella växt, den unika och endemiska Welwitschia Mirabilis. Denna art är ett dvärgträd och finns endast i Namibia och södra Angola. Welwitschia är en torkatålig superstjärna och nästan lika gammal som landskapet. Vissa exemplar är kända för att vara över 1 500 år gamla.

Vi går in i Skeleton Coast National Park genom norra Springbokwasser-porten och strax därefter möter vi det kyliga Atlanten. Det är lätt att förstå varför den här karga kusten kallas för Skeleton Coast, med sina förbjudande berg och tomma stränder. Vinden, vågorna och de enorma dimbankarna konspirerar för att skjuta upp fartyg på stranden. I gamla tider befann sig otaliga sjömän skeppsbrutna här och stod inför den skarpa utsikten att inget färskvatten fanns, ingen mat, ingen räddning och en långsam död genom exponering väntade. Deras skeppskamrater som gick ner med deras skepp ansågs vara de lyckliga.

Det finns några rester av mänsklig aktivitet längs vår väg idag. I början av 1960-talet fann sig två banbrytande entreprenörer, Jack Scott och Ben du Preez, övertygade om att både olja och diamanter skulle upptäckas längs skelettkusten och att detta var deras chans till berömmelse och rikedom. Till en avsevärd kostnad sattes en massiv borrigg upp som klarade en borrning på 1 700 meter innan de slutligen kunde erkänna att det inte fanns någon olja. Inte skrämda och uppmuntrade av rapporter om enorma diamanter vid Cape Cross byggde samma par en diamantgruva och bearbetningsanläggning i Toscanini, nära där deras övergivna oljerigg redan rostade. Vissa diamanter “hittades”, men det fanns stor misstanke om att diamantbehandlaren hade tagit med diamanter från andra håll. Ett knep för att hålla investerarna nöjda lite längre. Båda företagen misslyckades, men vi kommer att passera Toscanini, och vi kan stanna och titta på den nu kollapsade oljeborrmaskinen.

När vi lämnar parken vid Ugab-flodens korsning med dess Instagram-värdiga ikoniska portar fortsätter vi till en av de största sälkolonierna i världen. Ingen vet exakt varför sälarna valde Cape Cross som sitt hem, men det måste finnas en god anledning, eftersom det vanligtvis finns uppåt 100 000 sälar som solar sig på klipporna eller simmar precis utanför stranden. Dessa kappälssälar finns endast i Sydafrika, Namibia och Angola och är nästan endemiska för Namibia. Cape Cross är den största kappälssälkolonin i världen. Ändå finns många mindre kolonier också på de namibiska stränderna, och den namibiska Skeleton Coast är värd för en överlägsen majoritet av världens sälar. Cape Cross är en fantastisk syn och en utmaning för din näsa, det illaluktande stoppet på vår safari.

Cape Cross har fått sitt namn från stenkorsen som stolt sitter nära sälkolonin. Det första korset som restes här gjordes på order av den portugisiske sjöfararen Diego Cao 1485. På den tiden skulle korset ha kallats en “Padrao”, och platsen fick alltså namnet Cabo do Padrao eller Cape Cross. Det ursprungliga korset finns på ett museum i Tyskland, och de två korsen som är synliga idag är repliker uppförda av den tyska regeringen och Sydafrikas monumentsråd. Betongskivorna runt de två replikkorsen är utställda för att representera stjärnorna på det södra korset. En hyllning till navigeringsförmågan hos de robusta människorna som gjorde de första upptäcktsresorna. Diego Cao tog sig aldrig hem till Portugal från denna resa, och hans död är höljd i mystik.

Efter att ha besökt sälkolonin är det bara en kort bilresa till vårt övernattningsstopp vid Cape Cross. Vi siktar på att komma fram sent på eftermiddagen, och det bör finnas tid för en solnedgångspromenad på stranden.

Boende: Dubbeltält

Måltider: Frukost, Lunch & Middag

Dag 6

*TORSDAG* CAPE CROSS – SWAKOPMUND | HOTELL A LA MER SWAKOPMUND

Vi har en lugnare start idag och efter en lagad frukost beger vi oss söderut längs kusten till Namibias äventyrshuvudstad Swakopmund. Vi är på väg söderut på kustvägen. Ett nyare skeppsvrak är vårt första stopp. 15 km söder om den lilla staden Henties Bay strandade en fisketrålare, The Zeila, 2008. Hon var ett gammalt fartyg som hade sålts för skrot och var under bogsering vid den tiden. Kabeln gick av och som så många fartyg före henne fastnade hon i strömmar och hamnade på stranden. Hon ligger ganska nära stranden och är välpositionerad för foton.

Fortsätter vi söderut längs kustvägen, finns ytterligare ett spännande stopp innan vi anländer till Swakopmund. Namibia är hem för ett världsrekord antal lavar och vi hittar vidsträckta fält längs kusten. Exempel, som vi har här, av denna karaktär och omfattning är knappa över hela världen. Lav ser ofta ut som växter och fungerar i viss mån som växter, men de är inte växter och kan väl beskrivas som sammansatta organismer. Den lav som vi hittar i så överflöd längs Skeleton Coast kallas makrolav, vilket typiskt sett syftar på buskliknande eller lummiga lavar. Det märkliga med lav är att den består av två separata organismer, alger och svampar. Ingen av organismerna skulle kunna överleva i denna miljö på egen hand (separera dem, och de kommer båda att dö). Ändå bildar de tillsammans en symbiotisk relation inom vilken båda kan frodas. Svamparna samlar upp den fukt de använder, och algerna står för maten. Till skillnad från växter har lav inga rötter, men liksom växter utför lavar fotosyntes, eller snarare algdelen av laven, som är grön, bedriver fotosyntes. Denna kemiska process håller svampar och alger välnärda. Det regnar sällan på Skeleton Coast, men regionen är känd för sitt dimmiga väder. Kraftig dimma är vanlig och förekommer upp till 250 dagar om året. Alla organismer, inklusive lavar som överlever på skelettkusten, är speciellt anpassade för att använda dimma som sin primära vattenkälla. Laven är exceptionellt ömtålig. Den skadas mycket lätt, med en tillväxttakt på cirka 1 millimeter per år. Terrängkörning är ett betydande problem för att bevara dessa unika lavfält, men mycket skada görs helt enkelt av människor som går på laven. Vår guide kommer att leda oss dit vi kan gå när han introducerar oss till lavfälten, och stor försiktighet måste iakttas så att vi inte oavsiktligt orsakar någon skada under vårt besök.

Vi avslutar den sista delen av vår resa till Swakopmund. Inga tält ikväll. Vi checkar in på vårt boende. Det centralt belägna Hotell A La Mer Swakopmund grundades av kapten Kurt von François från det tyska imperiets kejserliga kolonialarmé 1892. (Han grundade även Windhoek 1890). Swakopmund är en minst sagt spännande plats som är bunden i norr, öster och söder av de mäktiga sanddynerna i Namiböknen och i väster av Atlanten. Det finns många exempel på tysk kolonialarkitektur, och det tyska språket används fortfarande i stor utsträckning.

Swakopmund erbjuder många möjligheter att hålla oss sysselsatta under vår tid här. Stadens centrum är litet och lätt att utforska till fots, men många extra, valfria aktiviteter finns också tillgängliga. Natursköna flygningar över öknen är mycket populära, och de mer äventyrliga kanske vill prova fallskärmsdykning eller fyrhjuling över och i Namibs sanddyner. Vår guide kommer att diskutera alla alternativ med dig i förväg och kommer att kunna underlätta alla bokningar som vi skulle vilja göra. Det finns cykelturer och de mycket populära “levande öknen”-utflykterna för de mer avslappnade. Här kommer du att gå med i en grupp i ett fordon med en specialistguide som tar dig in i sanddynernas hav och introducerar dig till några av de fantastiska varelser och växter som överlever i en av de mest utmanande miljöerna i världen.

Lunch och middag ikväll är för din räkning, Swakopmund har några alldeles utmärkta restauranger, och återigen kommer vår guide att kunna hjälpa dig med rekommendationer och bokningar.

Boende: Tvåbäddsrum, eget badrum

Måltider: Frukost

Dag 7

*FREDAG* SWAKOPMUND – SESRIEM 350KM | CAMPING NÄRA SESRIEM

När vi gör det bästa av vår tid vid kusten, lämnar vi Swakopmund först i morse vid 11:30, vilket ger oss gott om tid att vandra runt i staden. Alternativt finns många fler valfria aktiviteter tillgängliga denna morgon om du så önskar.

För dem som älskar adrenalin är sandboarding också mycket populärt om du vill åka nerför en sanddyn i 60 km i timmen. Denna aktivitet är i allmänhet endast tillgänglig på morgonen.

Avresa från Swakopmund senast 11:30, då vi beger oss österut in i öknen. Vi korsar först Namib-grusslätterna, i huvudsak platt och till synes karg terräng uppdelad av kolossala inselberg. Vi har två bergspass att korsa i eftermiddag, det första är det mäktiga Kuiseb-passet, och vi följer vägen från toppen av kullarna och går brant ner i ravinen som är uthuggen över eoner av Kuiseb-floden på väg att mynna ut i havet vid hamnstaden Walvis Bay. Vi klättrar upp från flodens strand och över passet, färdas genom bergstopparna och vidare till Gaubflodens andra, mindre kanjon, en biflod till Kuiseb. Vi kommer ut från bergen på en platt väg och korsar nästan omedelbart Stenbockens vändkrets vid 23,5 sydliga grader. Det finns en skylt vid denna ljuspunkt, och vi stannar längs vägen för att fotografera.

Härifrån fortsätter vi genom ökenlandskapet till den lilla staden Solitaire, där vi kan sträcka på benen och smaka på äppelpajen som har gjort denna hembygdsgård berömd. Fortsätt igen till vårt mål för idag, porten till sanddynerna och Sossusvlei vid Sesriem.

Vi gör vår campingplats i under kvällen i skuggan av de höga röda sanddynerna i världens äldsta öken.

Boende: Dubbeltält

Måltider: Frukost, Lunch & Middag

Dag 8

*LÖRDAG* SESRIEM – SOUSSUSVLEI 120KM | CAMPING NÄRA SESRIEM

Soluppgång i sanddynerna är spelets namn i morse, vilket betyder en start före gryningen. Vårt första stopp kommer att vara vid Dune 45, som fått sitt namn eftersom det är 45 km från Sesriem, och vi täcker denna första sträcka i mörker och tidig morgonskymning.

Den bästa tiden att fotografera sanddynerna är runt soluppgång och solnedgång. Det är då du kan se höga sanddyner som lyser upp en glödande orange, aprikosröd färg på ena sidan och insvept i skugga på den andra.

Vi anländer till Dune 45 och klättrar till en utsiktspunkt för soluppgången, och ser färgerna växa och förändras med det ständigt föränderliga ljuset. Vi återvänder till fordonet för en snabb frukost, och fortsätter de sista kilometerna till 2×4-parkeringen, där vi går ombord på 4×4-fordonen in i vleien. Härifrån åker vi till den antika floden Tsauchab under den sista 5 km långa etappen till Sossusvlei.

Tsauchabfloden är tillfällig, den flyter bara säsongsvis när det finns tillräckligt med regn, och för det mesta är flodbädden torr. För evigheter sedan, under sällsynta översvämningar, fick Tsauchab ibland tillräckligt med vatten för att rinna till Atlanten. Men när årtusendena gick och dynfälten började bildas (för cirka fem miljoner år sedan), invaderade sand flodbäddarna med blåsten. Floderna blev alltmer sammandragna av sand tills de enstaka översvämningarna så småningom inte kunde bryta igenom sandbarriärerna som vinden hade byggt upp. Dalen vi körde längs i morse i mörkret hålls fri från sand av Tsauchab, men Sossusvlei är nu permanent vattenfritt.

Sossusvlei översvämmas fortfarande ibland (kanske en gång på tio år). Efter bra regn i Naukluftbergen, där floden stiger, kan Sossusvlei bli översvämmad, och sjön som detta skapar kan hålla i många månader, men floden kan inte längre hitta sin ursprungliga väg till Atlanten. 4×4-fordonet transporterar oss genom flodbäddens sandiga terräng. Vi kommer att besöka Dead Vlei till fots, ledd av vår guide, en gammal mineralpanna omgiven av sand med döda, skelettformade kamelthornsträd. Dessa träd har varit ett inslag i detta landskap i över 1000 år. Sossusvlei är nästan omgiven av sanddyner, bara en smal stig som hålls öppen av floden Tsauchab. Vi har tid att utforska området till fots och att bestiga en av de högsta sanddynerna i världen, några som tornar upp sig 300 m över oss. Utsikten är hisnande och med rätta berömd.

Vi kör tillbaka till Sesriem för lunch och kanske ett dopp i poolen, och på eftermiddagen tar vi en kort utflykt för att se Sesriem Canyon. Bara fyra km från vår campingplats har denna kanjon skurits ut ur landskapet vid floden Tsauchab. För cirka två miljoner år sedan fanns det en istid i Europa. Detta fick glaciärer att bildas och resulterade i en världsomspännande sänkning av havsnivån. Effekten av detta vid Sesriem Canyon var att det ökade längden och vattenflödet av floden Tsauchab. Denna större vattenkraft tillät Tsauchab att börja skära genom terrängen vilket resulterade i kanjonen vi kan se idag. Vi kan lätt gå till flodbädden, det är vanligtvis mycket mer avslappnat i kanjonen, och vi kan följa floden en bit på vägen till Sossusvlei.

Under sen eftermiddag är ett ytterligare alternativ spendere vår tid i världens äldsta öken. En kort biltur tar oss till Elim Dune för det bästa gyllene ljuset före solnedgången. Härifrån, om du skulle vilja, är det en relativt kort promenad tillbaka, genom öknen, till vårt läger.

Boende: Dubbeltält

Måltider: Frukost, Lunch, Middag

Dag 9

*SÖNDAG* SESRIEM – KLEIN AUS VISTA 350KM | CAMPING INNE I GONDWANA SPERRGEBIET RAND PARK

Dagens natursköna bilresa är genom ett ständigt föränderligt ökenlandskap, berg och öppna gräsmarker. Vi fortsätter vår långa bilresa söderut, och vårt mål är det lilla samhället Aus, beläget i Aus-bergen ovanför Namiböknens slätter.

Aus var formellt platsen för ett krigsfångeläger som inrättats av den sydafrikanska armén för att hysa tyska fångar under andra världskriget. Vår faktiska destination idag är Klein Aus Vista, som ligger strax utanför Aus och inne i den privata Gondwana Sperrgebiet Rand Park. Vi siktar på att anlända tidigt på eftermiddagen och slå läger, vilket ger oss tid att sträcka på benen på de ostyrda vandringslederna på fastigheten. Landskapet är vidöppet och vi hoppas på en spektakulär solnedgång.

Boende: Dubbeltält

Måltider: Frukost, Lunch, Middag

Dag 10

*MÅNDAG* KLEIN AUS VISTA – LUDERITZ – KLEIN AUS VISTA 250KM | CAMPING INNE I GONDWANA SPERRGEBIET RAND PARK

Vi börjar återigen tidigt men med lyxen av en bra väg idag. Vi reser genom gräsmarker och vidöppna ökenlandskap på vår enkla bilresa mot havet. Ökenanpassade hästar springer vilda i det här området, och vi måste hålla utkik efter dessa fantastiska varelser. Hästar är inte en del av det sanna ökenekosystemet, och deras ursprung är fortfarande öppet för spekulationer. Kanske härstammar de från de tyska kavallerilinjerna under första världskriget. Det finns också dokumenterat att Hans Heinrich von Wolf, ägare och bosatt i slottet Duwisib 1909, var en ivrig hästuppfödare. Kanske kommer ursprunget till hästarna idag från att hans blodstock flydde från sina stall i Duwisib. Oavsett deras sanna historia är det ett privilegium att se dessa djur i deras vilda livsmiljö.

Vi är på väg till spökstaden vid Kolmanskop, cirka 15 km från hamnstaden Luderitz. I århundraden, bland tidiga sjömän, har det funnits rykten och berättelser om otaliga rikedomar på en eller annan långväga kust. Oftast visade sig dessa påståenden bara vara berättelser, men i fallet längst sydvästra Namibia råkade det vara sant. När diamanter först upptäcktes här kunde du gå längs stranden och fylla dina fickor med dessa ädelstenar. Den första diamantgruvan hette Kolmanskop. Grundades 1908, byggdes det i den arkitektoniska stilen av en tysk by och försågs med tidens modernaste bekvämligheter. Ett sjukhus stoltserade med den första röntgenapparaten på södra halvklotet, en kraftstation, en skola, en balsal och en isfabrik. Kolmanskops förfall började omkring 1920 när diamanterna började ta slut. Sedan 1928 upptäcktes de rikaste diamantfyndigheterna som världen hade, vid den tiden, någonsin känt, 270 km bort söderut vid Orange River.

Kolmanskop blev öde, och så började den långsamma återvinningen av staden vid öknen. Fortfarande en slående syn idag, vi stannar vid Kolmanskop för en guidad tur i staden och möjlighet att fotografera denna unika och spännande plats.

Vid avresan från Kolmanskop tar vi snabbt de sista kilometerna till Luderitz, välkänd för sina unika och färgglada byggnader i kolonialstil. Vi kör ut på Luderitz-halvön och njuter av landskapet på vägen till det historiska monumentet vid Diaz Point. Liksom vid Cape Cross var det första tecknet på europeiskt intresse för detta land från portugiserna, och i det här fallet landade sjöfararen Bartolomeu Diaz här 1487 och fick ett stenkors att resas. Den här gången var namnet på området Angra das Voltas eller “Bay of Tacks” angående de många gånger Diaz var tvungen att “tacka” sitt skepp mot de sydliga stormarna. Luderitz är fortfarande idag en av de blåsigaste platserna på planeten jorden, så vissa saker har åtminstone inte förändrats genom århundradena. Vi går tillbaka till vårt boende på Klein Aus Vista, tar ett andra tillfälle att se ökenhästarna och anländer i tid för en solnedgång vid Klein Aus Vista.

Boende: Dubbeltält
Måltider: Frukost, Lunch & Middag

Dag 11

*TISDAG* KLEIN AUS VISTA – QUIVER TREE 550KM | CAMPING

Lång bilresa idag, men vi utnyttjar en bra väg för första delen av förmiddagen. Vi är på väg österut men kommer snart att vända söderut igen för att fullborda vår genomresa av Namibias södra region. Morgonens första huvudstopp kommer att vara den otroliga Fish River Canyon i /Ai-/Ais Richtersveldt Transfrontier National Park. Vi går in i parken vid Hobas-porten och därifrån är det bara en kort bilresa till den främsta utsiktsplatsen över Fish River Canyon.

Andra i storlek efter Grand Canyon i Arizona, vyerna över denna mest enorma av naturens skulpturer är hisnande. Från vår utsiktsplats högt uppe på platån har vi utsikt över den så kallade ‘Hell’s Bend’, som tar formen av en kolossal slingrande längs med Fish River. Själva kanjonen är cirka 160 km lång, 27 km bred på dess bredaste punkt och på sina ställen 550 m djup. Ursprunget till Fish River Canyon kan spåras tillbaka omkring 1 800 miljoner år, och kanjonens bildning kan tillskrivas nästan alla möjliga geologiska krafter som människan känner till. Massiva seismiska krafter, vulkanutbrott, jordbävningar, glacial aktivitet och obeveklig erosion av alla slag. Detta är ett perfekt exempel på eroderad sten som är häpnadsväckande med sin massiva storlek.

Det är svårt att lämna en så imponerande syn, men vi reser vidare och vänder våra huvuden igen mot norr när kanjonen markerar slutet på den södra delen av vår resa. Vi är på väg till Keetmanshoop, det huvudsakliga kommersiella och politiska centrumet i södra Namibia. Ett kort stopp här och sedan vidare till vårt övernattningsläger vid Quiver Tree Forrest. Kogerträd är Namibias nationalträd och heter så eftersom San-stammarna i södra Afrika brukade ta bort den fjällande barken från dessa träd och konstruera en smal cylinder av den. Av detta skulle de tillverka ett koger för att behålla sina förgiftade pilar. Trots sitt mycket trädliknande utseende är ett kogerträd inte ett träd alls. Dess riktiga namn är Aloidendron Dichotomum (formellt Aloe dichotoma), och så är en aloe; aloe är en växt, inte ett träd. Detta minskar inte deras inverkan på landskapet. Konstiga och vackra former finns i överflöd från denna samling av cirka 250 kogerväxter/träd/aloe. De äldsta exemplaren här beräknas vara cirka 200 år gamla, och man tror att de kan uppnå en ålder på upp till 300 år. Att datera ett kogerträd är dock svårt, eftersom det inte har ringar av bark att räkna, trädets centrum är fibröst och det finns ingen etablerad åldringsmetod.

Detta är den sista kvällen på vår safari, och dags att reflektera över vårt fantastiska äventyr när vi sitter runt vår lägereld en sista gång.

Boende: Dubbeltält
Måltider: Frukost, Lunch, Middag

Dag 12

*ONSDAG* QUIVER TREE FORREST – WINDHOEK 500KM

Vi beger oss norrut idag, och vi har lyxen av en bra väg under hela vår resa, ingen grusväg “African Massage” att brottas med, när vi går tillbaka till Windhoek.

Namibia är så rikt på spännande saker att det är omöjligt att köra en sträcka utan att passera intressanta platser. Det finns flera värda att nämna på vägen idag. Efter cirka 80 km från Keetmanshoop, i fjärran och bort i väster, kan vi se en hög bergstopp. Det här är Brukkaros som bildades för cirka 180 miljoner år sedan när smält magma från djupt under marken trycktes uppåt tills det trängde in i de överliggande, relativt mjuka, sedimentära formationerna som utgjorde ytan. Inträngningar av smält magma är vanliga i geologin över hela världen. Ändå är Brukkaros ovanligt eftersom, i det här fallet, den uppåtgående magman träffade en underjordisk sjö som ledde till en stor explosion som drevs av överhettad ånga. Det som fanns kvar bildade en ihålig grotta som en gång var magmakammaren men med en kaldera ovanför som bildade ett partiellt tak. Åttio miljoner år senare var kalderans vikt för mycket och kollapsade in i magmagrottan. Brukkaros är 1 590 m hög på sin högsta punkt. Den kollapsade kalderan mäter cirka 4 km i diameter. Berget är 650 m högre än något annat, och kraterbotten ligger 350 m under kanten. Ångformade vulkaner är sällsynta, och även om Brukkaros ligger för långt bort för att inkluderas på den här resplanen, är det ett spännande landmärke att hålla utkik efter på vår resa idag.

Vi passerar en vägvisare till Gibeon ca 150 km in på vår långa väg idag. Återigen, precis som Brukkaros, är Gibeon för långt borta för att inkluderas i denna resplan, men det finns en spännande historia som är värd att berätta. Nära här, i forntida förhistorisk tid, utsattes området runt det som nu är Gibeon för ett meteorangrepp av mycket betydande proportioner. Meteoren, när den var intakt, troddes mäta 4 x 4 x 3 meter, och vi vet att den var gjord av solid metall. När den kom in i jordens atmosfär började metallen smälta, och i sinom tid splittrades meteoren i en enorm explosion och spred bitar av smält metall över landsbygden. Meteorer från denna händelse har hittats så långt bort som Vulkanen Brukkaros i söder och så långt bort igen mot norr. Ändå har den största koncentrationen av meteormaterial hittats i och runt Gibeon.

Om du har tid i Windhoek efter vår safari är det värt att åka till Post Street Mall i stadens centrum, där du hittar en offentlig uppvisning av Gibeon Meteorites.

Fortfarande på väg norrut, vår resa idag tar oss genom de små centrumen Mariental och Rehoboth, och vi stannar längs vägen idag för en lätt lunch. Vi siktar på att vara tillbaka i Windhoek sent på eftermiddagen.

En transport tar dig till ditt boende inom Windhoeks stadsgränser.

Vi rekommenderar att avgångsflyg inte är planerade till idag.

Boende: Inga
Måltider: Frukost, Lunch

Slutpunkt
Ditt hotell inom Windhoek City Limits , Windhoek, Khomas, Namibia

loader-image
Windhoek, NA
6:30 e m, juni 18, 2024
temperature icon 21°C
clear sky
Humidity 17 %
Pressure 1018 mb
Wind 5 mph
Wind Gust: 0 mph
Visibility: 0 km
Sunrise: 7:30 am
Sunset: 6:15 pm

Är Namibia ett bra resmål för familjesemester?
Namibia är ett fantastiskt resmål för familjer som erbjuder obegränsade äventyrsmöjligheter och bra valuta för pengarna. Många stugor och läger tar bara emot barn 12 år och äldre, men vissa är specifika familjeboenden som tillgodoser dina yngre barn. Vi kan ge dig råd om de bästa ställena att bo på. Vänligen kontakta oss på sales@worldadventuretours.com

Vilket språk kan jag kommunicera med i Namibia?
Det officiella språket i Namibia är engelska, så kommunikation bör inte vara ett problem. Tyska och afrikaans talas också mycket.

Är det lätt att navigera i Namibia när du är på safari?
Ja, vägnätet är välskött och mycket väl skyltat, genom hela parkerna.

Behöver jag ett visum för att besöka Namibia?
Resedokument som krävs varierar beroende på ditt medborgarskap, så kontrollera dina visumbehov i förväg. Vänligen kontakta oss på sales@worldadventuretours.com.

Vilken typ av boende erbjuds i Namibia när du är på safari?
Lodges och läger är tillgängliga för din vistelse under din semester i Namibia. Vi har valt ut de bästa bekväma boendena som ger dig en otrolig namibisk upplevelse.

Kan jag ta med en strömadapter?
Namibia har typ D eller M eluttag så du behöver en adapter för detta uttag. De flesta globala strömadaptrar inkluderar ingen adapter för dessa typer av uttag. Om du har glömt din, låt din guide veta, så kommer de att göra sitt bästa för att ordna en strömadapter åt dig.

Behöver vi ett malariavaccin under vårt besök i Namibia?
Malaria finns i vissa delar av Namibia, särskilt i de norra regionerna som Caprivi, Kavango, Ohangwena, Omusati, Oshana, Oshikoto och Zambezi. Risken för malariaöverföring varierar under året och beror på ett antal faktorer, såsom nederbördsmönster, temperatur, höjd och läge. Den högsta risken för malariaöverföring i Namibia inträffar under regnperioden, som vanligtvis sträcker sig från november till april. Under denna tid kan det finnas en ökad risk för myggbett, särskilt i skymning och gryning när myggorna är som mest aktiva. Anta att du planerar att resa till Namibia, särskilt till de norra regionerna under regnperioden. I så fall rekommenderas det att du vidtar lämpliga försiktighetsåtgärder för att förebygga malaria, som att ta medicin mot malaria enligt ordination av en läkare, använda insektsmedel och bära skyddskläder, som långärmade skjortor och byxor. Det är också en bra idé att sova under myggnät och att undvika utomhusaktiviteter i gryning och skymning när myggorna är som mest aktiva.

Vad ska jag ha på mig på min Namibiska safariresa?
Nyckeln är att klä sig i lager, bära bekväma och praktiska kläder och skydda dig mot solen och eventuella insektsbett. När du ska på en safariresa i Namibia är det viktigt att bära bekväma och praktiska kläder som skyddar dig från sol, vind och potentiella insektsbett. Lätta, andningsbara kläder: Packa lätta, andningsbara kläder gjorda av naturliga fibrer som bomull eller linne. Långärmade skjortor och byxor rekommenderas också för att skydda dig mot solen och insektsbett. Stängda skor: Bekväma och robusta stängda skor eller stövlar är viktiga för vandringssafari och vandring i stenig terräng. Hatt och solglasögon: Ta med en bred hatt och solglasögon för att skydda ansiktet och ögonen från den starka solen. Jacka eller fleece: Kvällar och tidiga morgnar kan vara kyliga, så packa en varm jacka eller fleece som lager över dina kläder. Neutrala färger: Det är bäst att bära neutrala kläder, som khaki, beige eller brunt, för att smälta in i den naturliga omgivningen och undvika att dra till sig onödig uppmärksamhet från vilda djur. Badkläder: Om din safari inkluderar att besöka en lodge med pool, packa dina badkläder. Regnkläder: Ta med en vattentät jacka eller poncho för att hålla dig torr om du reser under regnperioden.

När är bästa tiden att åka till Namibia?
Den torra säsongen är mellan maj och oktober. Detta är den högsta turistsäsongen i Namibia, eftersom det erbjuder svalare och torrare väder, vilket gör det till den bästa tiden för viltskådning och utomhusaktiviteter. Landskapen är också mer dramatiska under denna tid, med klarblå himmel och gles vegetation, vilket gör det lättare att upptäcka vilda djur. Boende och aktiviteter kan dock bli dyrare och kan behöva bokas i förväg. Den regniga säsongen är mellan november och april. Detta är den låga turistsäsongen i Namibia, eftersom det erbjuder varmare och fuktigare väder, och vissa av vägarna och nationalparkerna kan vara otillgängliga på grund av översvämningar. Landskapet är dock mer levande och grönt, och fågellivet är rikt under denna tid. Boende och aktiviteter kan vara billigare under den här säsongen, men det är viktigt att notera att vissa stugor och läger kan vara stängda under den regniga säsongen.

Luxury Safari with World Adventure Tours

Inkluderat i priset:

 • 10 nätter camping + 1 natts boende i tvåbäddsrum med eget badrum
 • Tjänster av en professionell engelsktalande guide och lägerassistent
 • Transport i ett specialbyggt safarifordon med ett uppfällbart tak (ingen luftkonditionering)
 • Campingutrustning (exklusive sovsäckar som kan hyras)
 • Måltider enligt ovan (B – frukost, L – lunch, D – middag)
 • Kranvatten
 • Inträdesavgifter till nationalparken
 • Safari vid Mt Etjo och Okonjati naturreservat
 • Safari i Chameleon Safaris fordon i Etosha National Park
 • Besök i Himba Village
 • Besök i Cape Cross Seal Colony
 • Guidad utflykt till Sossusvlei inklusive 4×4-buss
 • Guidad tur på Kolmanskop
 • Besök på Diaz Point
 • Besök vid utsiktspunkten Fish River Canyon
 • Besök i Quiver Tree Forest
 • Hämtning och lämning inom Windhoek stadsgränser

Exkluderat från priset:

 • Internationella och inrikesflyg.
 • Sjuk- och reseförsäkring är inte inkluderat, men vi rekommenderar starkt att du skaffar en försäkring från ditt hemland innan din resa.

Få en offert utan kostnad

 • Bästa pris garanti
 • Förfrågan är ej bindande
 • Din förfrågan skickas direkt till operatören